"ATP er en kollektiv pensionsordning, som stort set alle borgere i Danmark automatisk indbetaler til, uanset om man er lønmodtager eller på overførselsindkomst. Derfor er det stærkt kritisabelt at ATP d. 19. juni 2024 meddelte, at de vil investere et milliardbeløb i den danske våbenvirksomhed Terma, der leverer våbendele, der bruges i Israels bombardement af Gaza."
Sådan lyder indledningen på de løbesedler, som i løbet af sensommeren er blevet uddelt på gaden i København.
Protesterne handler om, at pensionsselskabet ATP nu investerer et milliardbeløb i Terma, der blandt andet er kendt for at levere dele til det amerikanske kampfly F-35.
Også organisationen Mellemfolkeligt Samvirke har opponeret mod ATP's engagement i Terma.
"ATP-bidraget er en lovpligtig betaling til vores pension. Med de nye investeringer i Terma, risikerer arbejdsgivere og lønmodtagere at bidrage til Israels krigsforbrydelser og et potentielt folkedrab i Gaza. Vi har ikke længere et valg, og det er simpelthen hårrejsende!" skriver organisationen blandt andet på sociale medier.
Våbenselskabet, som har hovedsæde i Lystrup ved Aarhus, har indtil nu været helejet af Thomas B. Thriges Fond.
Her ønsker man imidlertid ikke at kommentere på protesterne.
4.300 underskrifter
Efter nyheden om den nye medejer og den medfølgende kapitalindsprøjtning, er der blevet startet en underskriftsindsamling, som i skrivende stund har genereret lidt over 4.300 underskrifter.
"Som borgere og pensionsopsparere i ATP er vi både bekymrede og utilfredse med denne milliardinvestering i våbenvirksomheden Terma. ATP har i 2017 underskrevet FN's Principper for Ansvarlig Investering (UNPRI), det tyder dog på, at ATP ikke overholder disse principper, når de vælger at investere i Terma," lyder det fra initiativtagerne, som vil aflevere underskrifterne til ATP og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Mellemfolkeligt Samvirke har sammen med Amnesty International, Oxfam og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq stævnet den danske stat for at få stoppet eksporten af våben og militært udstyr til Israel.
Tak for din henvendelse. Vi ønsker ikke at deltage.
Thomas B. Thriges Fond
Dagbladet Information beskrev sidste år, hvordan Israel bruger dansk militært udstyr ved luftbombardementer af Gaza, og Terma har blandt andet leveret de såkaldte pyloner, som udgør monteringen af bomber og missiler på F-35, som Israel såvel som Danmark, USA og flere andre lande benytter, og som altså indgår i Israels luftoffensiv.
Terma har over for Information understreget, at alle Termas komponenter til F-35-programmet er "omfattet af den grundige, danske eksportkontrol".
Tidligere har TV 2 og det undersøgende medie Danwatch beskrevet, hvordan Terma også leverer komponenter til bombeflyet Archangel, som har spillet en vigtig rolle i krigen i Yemen, der ifølge FN skabte “den værste humanitære katastrofe i verden”.
ATP har over for Ekstra Bladet ikke ønsket at stille op til interview, men chefen for ATP Langsigtet Dansk Kapital, Anders Schelde, har i et skriftligt svar oplyst, at "det er vigtigt for ATP, at investeringen overholder alle danske krav, regler og love, og det gør Terma."
Ingen kommentarer
Terma, der er Danmarks største forsvarsvirksomhed med lokationer i Aarhus, Grenaa og Søborg og datterselskaber i USA, Holland, Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Rumænien, England, Frankrig, Singapore, Indien, Indonesien og De forenede arabiske Emirater, leverede sidste år et rekordregnskab med en omsætning på 2,6 milliarder kroner – en stigning på 45 procent på fem år.
Thomas B. Thriges Fond, som blev oprettet i 1933, har gennem sit holdingselskab stadig aktiemajoriteten i Terma. Fonden støtter derudover projekter til gavn for dansk erhvervsliv med fokus på industri og håndværk og uddeler uddannelseslegater til erhvervsuddannelse i udlandet. Fonden uddelte sidste år 4,3 millioner kroner.
I fondsbestyrelsens sidder blandt andre formand Niels Jacobsen, som til daglig er administrerende direktør i William Demant Holding, og næstformand Jørgen Huno Rasmussen, som i fondssammenhæng er kendt for sin tid som bestyrelsesformand i Lundbeckfonden og Tryghedsgruppen.
Mens den konkrete kritik har rettet sig mod ATP, ville Fundats gerne have talt med fondsledelsen om dens syn på de principielle spørgsmål, sagen rejser.
Herunder om de overvejelser, man i fonden har gjort sig om den mulige kritik som følge af at få en investor som ATP ind i Terma. Og hvilke udfordringer, det skaber at være ejer af et selskab, der leverer komponenter, som bliver anvendt i væbnet konflikt.
Men hos Thomas B. Thriges Fond hersker der altså tavshed om protesterne.
"Tak for din henvendelse. Vi ønsker ikke at deltage," lyder svaret via fondens sekretariat.